4. dotazy amatéra

Moderátoři: monkus, gorick, schmegea

Odpovědět
BorgDog
Nováček
Nováček

4. dotazy amatéra

Příspěvek od BorgDog »

Jsem v tomhle úplný nováček, AZBox jsem si pořdil nedávno a s Linuxem mám zkušenosti nulové, takže se předem omlouvám, pokud se projevím jako lama, ale měl bych pro začátek 4 dotazy.

1.) Je po stránce firmware/softwaru nějaký zásaní rozdíl mezi "satelitním" AZ boxem a tímto: AZBox HD Premium Combo (DVB-S/S2+DVB-T)? Dají se všechny návody a utility použité pro "satelitní model" uplatnit zde?

2.) Jde připojit k AZboxu CD/DVD mechaniku z počítače na přehrávání filmů? Zkoušel jsem to se "standardní" LG, zapojil jsem ji do předního USB portu, ale bez viditelného efektu. Dělám něco špatně?

3.) Jde sledovat televizi v PC přes LAN nebo se s AZBoxem tohle nedá? Našel jsem tu topic a návod, kde se tvrdí, že to jde přes program VLC Player, ten program sice mám, ale ten návod nechápu, netuším, jak to mám nastavit. Pokud to jde, neporadil by mi někdo?

4.) V mém "kombo" AZBoxu jsou dva páry zdířek Ant. In/Out. Jeden pár je situovaný vertikálně na levém rohu vedle vstupu/výstupu pro satelit, druhý horizontálně uprostřed nad SCART konektorem. Když zapojím anténu do toho vertikálního na rohu, OK, mám signál. Když zkusím ten horizontální nad SCARTEM, nestane se vůbec nic. Mám to pokládat za poruchu? Pokud ne, k čemu slouží ty dva konektory Ant. In/Out nad SCARTem, v návodu o tom není ani slovo?

Moc díky a doufám, že těmi dotazy nikoho nenaštvu. :118:

visper
Odborník
Odborník
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: 4. dotazy amatéra

Příspěvek od visper »

1) Firmware je stejný pro všechny Azboxy HD.
2)Jde to, problém bude asi s napájením, jeden USB to neutáhne. Chce to dvojitý kabel do dvou USB nebo externí zdroj.
3)Jde to přes VLC, ale chce to kabel. Některé wifi neumí pakety multicast, některé sice umí ale málokdy stíhají.
4)Ty horizontální konektory jsou RF modulátor. Můžeš do nich připojit další TV, ale samozřejmě kvalita nic moc a na HD zapoměň.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
BorgDog
Nováček
Nováček

2 visper

Příspěvek od BorgDog »

2.) Jak to poznám? Chci říct, teď připojím DVD (je to externí mechanika se sníženou spotřebou, kterou na notebooku jeden USB v klidu utáhne) a když do ní dám disk, sice se roztočí, ale víc nic a v menu AZboxu nikde nevidím žádnou změnu, indikaci mechaniky, apod. Co by to mělo vlastně dělat nebo co by tam mělo být vidět, když je mechanika připojena OK?

3.) Kabel bohužel použít nemůžu, ale mám poměrně slušný wi-fi router, s wi-fi N a 1 GB LAN. Chtěl bych to aspoň zkusit, ale nevím, jak VLC nastavit, ten návod co je tady, nechápu. Neporadil bys mi nebo nedal link na nějaký lepší?

Za zbytek MOC díky! :115:

P.S.: Ještě mě napadlo něco důležitého - poslední dobou dot často se tu potýkám se slabým signálem DVB-T. Jaké parametry při hledání stanic na AZboxu je nejlepší použít pro nejlepší výsledky? Např jsem si všiml, že když zadám v menu Settings / TV Channel / Tuner B. DVB-T / Network Search/ NIT ukazují se mi u síly signálu stanic cca. o 10% vyšší hodnoty než když dám místo NIT Normal. Existují ještě nějaké jiné "fígle," jak zlepšit příjem DVB-T na AZBoxu?

visper
Odborník
Odborník
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od visper »

2) poznáš to v menu filmy nebo music nebo i filemanager, ikonka CD se zesvětlí po kliknutí na ni vidíš adresáře.
3) VLC asi nedokážu vysvětlit jinak než to tady je. U některých fw streaming nefunguje.
DVB-T nemám zkušenost, poraďte někdo jiný.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
BorgDog
Nováček
Nováček

Příspěvek od BorgDog »

2.) Díky, večer zkusím.
3.) No, zřejmě se s tím tedy zkusím poprat znovu, metodou pokus-omyl. :51:

A ten tip na "chytání" lepšího signálu by se fakt hodil, poslední dobou to nějak často připomíná LEGO kostičky a anténou můžu kroutit jak chci. :sad:

zbyneksk Czech Republic
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Dal poděkování: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbyneksk »

2) Pokud ta CD/DVD mechanika nema moznost externiho napajeni, jeste je moznost mezi ni a AZBox zapojit nejaky USB HUB napajeny ze zdroje.
Pokud je privedeno pomocne napajeni, uz by nemel byt problem mechaniku roztocit.

König Iron Net USB 2.0 4 port hub s adaptérem 230V
USB hub externí, aktivní (externím napájecím adaptérem AC 230V/ DC 5V), USB2.0, 4 porty, možný provoz i bez napájecího adaptéru
Obrázek

Dalsim odzkousenym resenim je pripojeni IDE CD/DVD mechaniky pres DeLOCK USB2.0 - IDE / SATA prevodnik:

DeLOCK USB2.0 - IDE / SATA převodník
řadič z USB2.0 na IDE nebo SATA externí, pro připojení 2.5", 3.5", 5.25" IDE nebo SATA zařízení, 40 a 44pin IDE konektor a SATA konektor, napájecí adaptér, potřebné kabely v balení
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Dotazy začátečníků“