OpenSPA 5.0.003

Diskuze E2

Moderátoři: monkus, gorick, schmegea

Odpovědět
VTronik
Pokročilý
Pokročilý
Dostal poděkování: 1 poděkování

OpenSPA 5.0.003

Příspěvek od VTronik »

Nainstaloval jsem OpenSPA 5.0.003. Instalaci jsem provedl pomocí MAT 2.4.2 (k dispozici i zde na fóru). Nastavení partitions jsem ponechal stejné jaké jsem použil pro OpenATV. Tedy partition1 230MB – vlastní image, partition2 cca 5MB, partition3 20MB – swap. Instalace proběhla při tomto nastavení zcela bez problémů na první pokus. Pro doplnění uvádím, že jsem ani nevyndaval ze zadního USB flash klíč 8GB naformátovaný ext3, kde mám picony a dále ho používám pro swapfile a Plugins, epg.dat soubor případně další.
Po instalaci a automatickém restartu box naběhl do režimu nastavení. Vzhledem k tomu, že je to čistá instalace, neprovádím nikdy obnovu nastavení, ale vše nastavím od počátku. Provedl jsem tedy nastavení jazyka, LAN a další která se zobrazila v nabídkách.
Jako první jsem po spuštění boxu nahrál přes DSXEditor do přijímače svůj setting. Bez problémů a ihned plně funkční, nejdříve samozřejmě pouze na volných kanálech jako je ČT24 apod. Dále jsem do boxu přes OpenSPA extras plugins nahrál plugin Swapmanager a pomocí něj nastavil swapfile na USB flash, velikost souboru 256MB. Vytvoření chvilku trvalo, nicméně vše proběhlo OK a swapfile se aktivoval ihned po dokončení jeho tvorby. Ručně jsem jen aktivoval start swapfile při startu systému (žluté tlačítko na ovladači, zobrazí se příslušné zatržítko v menu pluginu). Provedl jsem restart boxu, abych vyzkoušel, že vše jede jak má. Start proběhl OK. Poté jsem přes OpenSPA cam managera stáhl mgcamd 1.38c a nahrál přes FTP své nastavení do boxu. Spustil jsem mgcamd a ten bez problému nastartoval, od této chvíle hrají všechny kanály ze settingu (i kódované). Dodělal jsem si v menu přijímače svá nastavení jako je například zobrazení picon v nabídce programů, ukládání souboru epg.dat na USB klíčence atd. I přesto, že bylo ve flash paměti boxu dostatek volné paměti, „přehodil“ jsem celý adresář Plugins na USB flash klíčenku včetně úpravy souboru fstab (postup je tu již na fóru uvedený). Potom restart boxu. Box normálně nastartoval, vše fungovalo jak má. Jako další jsem vyzkoušel nainstalovat plugin epg-refresh přímo z downloads z menu OpenSPA. Instalace pluginu proběhla OK, jeho nastavení OK, dále funguje zcela bez problémů. Jako další jsem vyzkoušel plugin Foreca (počasí) také z menu Downloads OpenSPA. Instalace OK, funkce OK. Dále jsem přes FTP nahrál na HDD ipk balíčky pro instalaci pluginů CSFD a ArchivyCZSK včetně subsupport. Instalalci těchto balíčků jsem provedl také přes menu (z pluginů spuštěním softwaremanagera). Instalace proběhla OK, pluginy po restartu boxu fungují zcela bez problémů. Příjem vlastního satelitního vysílání je také přes tento image bezproblémový. Obraz OK, přepínání programů trochu pomalejší, ale snesitelné. Nahrávání programů funguje také OK včetně časovače. Přehrávání také OK včetně starších nahrávek z jiných image. V tomto ohledu hodnotím image jako velmi stabilní a funkční. Nahrávka jsem zkoušel dělat a přehrávat na NAS. Předem jsem samozřejmě musel provést nastavení připojení síťového disku. Oproti OpenATV není dostupná možnost připojení v režimu autofs (když to potřebuji připojí se), ale pouze standard při startu boxu. Drobná nevýhoda je v tom, že když jsem nastavil připojení na HDD v druhém přístroji, tak to se ztratí v okamžiku, kdy je druhý box v režimu hlubokého spánku a jeho HDD je tudíž nedostupný. Lze to ale řešit přes menu OpenSPA pomocí příkazu „znovu připojit“, což ale není tak pohodlné jako autofs.
Tím jsem se dostal ke schopnosti přehrávat různé nahrávky. Musím konstatovat, že v tomto mne image OpenSPA 5.0.003 velmi příjemně překvapil. Jednak je rozdělen přehrávač sloužící pro přehrávání nahrávek a samostatně je v menu mediální přehrávač, pomocí něhož lze přehrávat ostatní mediální soubory. Co jsem tomuto přehrávači podstrčil to přehrál včetně toho, že šlo přetáčet jak pomocí číselných kláves, tak i přesunem na zadaný čas. Takto fungující mediální přehrávač jsem ještě u žádného image pro AZBox neviděl. Stejně jako tomu bylo v případě výše ani zde nedošlo za dobu mého zkoušení k žádnému pádu E2 a to je co říci! Jen pro úplnost, zkoušel jsem videa v kontejnerech mkv, flv a avi. A to jak HD tak SD rozlišení. Soubory s velkým datovým tokem se mi sice přehrát po síti plynule nepodařilo, ale to byly zkušební, kde je tok již vysoký, u běžných souborů to fungovalo zcela korektně.
Tento image hodnotím jako velmi spolehlivý a stabilní, což je jeho velké plus. Jako mínus jsou jeho pomalejší reakce specificky v některých položkách menu a také, že ne všechny položky jsou přeloženy do češtiny (mnohde jsou anglicky nebo i španělsky).
Pro úplnost je také nutno říci, že všechny zkoušky jsem prováděl s původním skinem z instalace OpenSPA. Je pravda, že je nutné si na něj nejdříve trochu zvyknout, ale brzy jsem zjistil, že má svou logiku a jeho užívání není vůbec nepříjemné.

AZBox HD Premium, E2 OpenSPA 6.0.011, oscam, Seagate Pipeline 1TB;
Vu+ Duo2, E2 2016-11-22-vuplus_experimental, oscam, WD10EURS 1TB;
MAXIMUM T90 (28,2E, 23,5E, 19,2E, 13,0E, 10,0E, 0,8W), Inverto Black Ultra, EMP 8to1
Skylink ICE
Odpovědět

Zpět na „AZ HD Diskuze E2“