Co som to chcel? Uz viem. Mam Tank . Coolstream Tank. Krajina povodu Holandsko . Vsetky Coolstreamy su z Holandska o tankoch sa to uz povedat neda , ale tento moj je holandsky urcite.
Tank som sa rozhodol si kupit , ked som sa zoznamil s jeho menej vybavenym bratom Trinity. Neviem preco mu dali v Holandsku nazov Tank, ale asi podla vlastnosti. On sa ako tank aj sprava. Pristal rovno na vrchole pyramidy satelitnych prijimacov. Mam ich pozehnane. Tank je kral a svoje miesto na vrchole si zasluzi.
Operacny system pre Tank je Neutrino. To tiez nieje zrovna nazov , ktory miluju pacifisti. Tank a Neutrino sa k sebe hodia. Vyrobca sice na zaciatku uvedenia uvadzal dual boot a moznost pouzit OS , pochadzajuci z Nokie - QT . Neutrino a Coolstream vsak ide dokopy a naco vymyslat nove, kde desatrocie funkcny system pozna kazdy ......
Rozhodol som sa kupit si dvojtunerovy prijimac - moznost vlozenia dalsich 2 tunerov ostala, ale myslim,ze nikdy viac ako 2 nepouzijem. V oblasti ,kde byvam ziadne DVB-T nehrozi a mat viac ako 2 DVB-S2 tunery nepovazujem za ucelne - pre moje potreby. Hned na zaciatku musim ale napisat, ze admin tohto fora ma sokoval - on si kupil Tank so 4 tunermi , do kazdeho pripojil parabolu (jemu nestaci ani podla mna dostatocne zapojenie LOOP ) a vsetky styri aj vyuziva. Preco by aj nie, ked podla nim prilozeneho settingu vidim, ze ma naskenovanych vsetkych cz/sk satelitnych providerov - snad s vynimkou Magio . Aj maximalistom patri miesto na Zemi....
Popis satelitneho prijiamca uvadzat nejdem - je vsade. Nie vsade ale je napisane, kde v tom prijimaci je slot na SIM Conax kartu. Kym som prijimac neotvoril - nevedel som ani ja. Conax karta sa vklada do SIM citacky na zakladnej doske. Na MTV kartu (ak sa vobec este predava) celkom dobra volba - plati sa rocne, manipulacia s kartou nieje potrebna.
Prijimac som si dovybavil jednym 1TB WD 3,5" diskom - da sa vlozit aj 2,5" - ak by bol problem s priehrievanim prijimaca,pri Tanku ale cosi take nehrozi . Do zadneho slotu som dokupil aj 16GB SD HDC kartu . Na 16GB SD kartu som nastavil ukladanie epg a timeshift .
Na HDD som nastavil nahravanie. HDD sa da nastavit tak, aby po 5 minutach usinal . To aj funguje. Vlastne - treba si zvyknut, vsetko co sa da nastavit aj funguje. Neutrino na domovskom chipsete so srdcom ARM proste funguje - s tym sa neda nic robit.
Kto si prvy krat zapne Neutrino bude sokovany . Rychlo si zacne spominat, kde to zvlastne modre OSD uz videl. Da sa vidiet u suseda so staruckym SD satom Nokia na Sky Germany (predtym Premiere) . Ano - gui sa nezmenilo, len sa na rozdiel od SD verzii sa zvacsila farebna hlbka- SD Neutrino pouziva 8 bitovu grafiku, HD Neutrino 32 bitovu. Ale graficky zaklad je rovnaky .
Ostane staci porovnat .
Neutrino SD - rok 2002 : Neutrino HD - rok 2014 To je pokrok, co ? Ozaj a musi mat setelit krasne vyhladene menu s grafickymi pohyblivymi ikonkami ? Musi - tam kde chyba funkcnost, naprava nedostatky krasne OSD. Niecim treba ohurit, ze ? Coolstream Tank nic take nepotrebuje.
Aby Ste neboli sokovany , v HD verzii Neutrina sa da upravit aj grafika . A to ze je aj prelozena do cestiny, alebo slovenciny je logicke. Na dokonalom preklade maju zasluhu dvaja ludia. Jeden z Brna, druhy z B. Bystrice. Obaja su moderatormi tohto fora. matchboxx a EnoSat . Preklad siaha hlboko do menu a ozaj len novo pridane funkcie su v povodnom jazyku. Aj webove rozhranie prijimaca je prelozene - dokonale. Velka vdaka pani .
To iste OSD , ako ho mam nastavene ja : To sa uz celkom da , a v nastaveni prijimaca je moznost zvolit si z 9 prednastavenych profilov.
Predna maska prijimaca :
Takto prijimac prezentuje vyrobca : A takto je dobre si nastavit osvetlenie a podsvietenie v realy : Aby bolo jasne, logo TANK krasne svieti, krasne je aj podsvietenie prednych tlacitiek , ale v noci to oziari celu miestnost ,az ma clovek pocit,ze zabudol zhasnut svetlo . Dalsia vec, ktora na obrazku nieje vidiet, su predne dvierka zakryvajuce cast pre citacky. Citacky su z predu dve . Tie dvierka ale nevypadaju,ze by chceli lahko umoznit pristup . Otvaraju sa dost tazko a obcas sa zda,ze sa odtrhnu. Keby namiesto zapadky bol pouzity magnet na aretaciu dvierok, nebolo by to na skodu .
K mechanickej casti prevedenia je to ale jedina vycitka, ktoru mam.
Chybu treba najst,aj keby nebola.

Malickost, ktoru si tiez nikde v popise nevsimnete je napajaci zdroj. Ten je rovnako ,ako u Trinity externy . Trinity ma 12V/3A zdroj , Tank uz ale potrebuje rezervu aj pre HDD a 4 tunery, preto je zdroj 12V/5A . Nadspotreby sa ale bat netreba - pulzne zdroje dokazu efektivne kopirovat realnu spotrebu - podla pripojenych a instalovanych zariadeni . V beznej prevadzke s mojou konfiguraciou je spotreba 25W bez nahravania na HDD a 29,5 W s nahravanim na HDD . Tank je tank a preto spotrebu 5l na 100km necakajte. To su parametre pre podstatne nizsiu triedu s nalepkou eco a zivotnostou 2 roky

K spotrebe treba pripocitat aj USB wifi adapter, USB disk , alebo doplnkove dva tunery . Nejaky ten watik zoberu aj rozsvietene predne LED , ktore mam vypnute .
Eco rezim - hlboky spanok , spapa 0,5W za hodinu . To je rezim pre zgrlosov (skrblikov) , ja ho nepouzivam. Ako vsetko v Neutrino, sa aj nepouzivanie eco rezimu da nastavit (nech mi europoslanci odpustia ,alebo este lepsie - vylezu na hrb... ) .
Tank sa neda pokazit !
To tvrdim aj napriek tomu, ze som bol v Prievidzi riesit jeden pripad s Trinity, kde sa zakaznikovi pokazil kazdy, ktory mu predajca poslal. Jemu odchadzali zdroje aj pcb v Trinity. Vlastne , nielen v Trinity, odisiel mu aj operacny zosilovac na receivery. Lenze tam bola chyba ina. Na twin LNB mal pripojeny aj Dreambox 600. A zabudol,ze 10 rokov stary prijimac by sa uz zislo aj osetrit- aspon jeho sietovu cast. Takze Trinity bol statocne napajany aj cez koaxialny kabel . Galvanickym prepojenim cez audio kable samozrejme aj receiver , co sposobilo poruchu operacneho zosilovaca. Ano - slovak dokaze vsetko.
Napriek tomu si dovolim tvrdit,ze TANK a rovnako aj Trinity sa pokazit nedaju. Je to vdaka NOR pamate, do ktorej uzivatel nemoze nijak zasiahnut a obsah tej pamate dokaze do prijimaca natiahnut kedykolvek novy spravny obsah NAND pamate.

Coolstream prijimace nemaju vela vyvojovych teamov. Pre Tank su v sucasnosti dostupne okrem original CST aj BP image a NG return image. Vsetky su ale postavene na original CST , su len s inou grafikou a doplnene o niektore pluginy . V sucasnosti pouzivam NG return Image. Obsahuje aj softcam panel a ma pridane nejake tie pluginy a este podrobnejsie nastavenia sw v oblasti ovladania . Rozdielny je aj pristup predajcov k prijimacu Coolstream. Kym v Olmi predaju prijimac prednastaveny - pripraveny na okamzite pouzite , staci vlozit kartu ,slovensky predajca ellano preda prijimac tak, ako mu dosiel. Rozdiel je potom v cene prijimaca. Ten prednastaveny je samozrejme drahsi.
Ja uprednostnujem prijimac, do ktoreho este nik nezasahoval . Kto nema odvahu sa v prijimaci vrtat - kupi drahsiu verziu.
Na sw a pluginy je v prijimaci miesta habadej - pamat je pripravena svojou velkostou aj na dualboot a NAND s Neutrino je vlastne prazdna ... Celkom potesitelne - pozname stroje, kde limitujucim faktorom bola prave velkost pamate - vlastne jej malost....
Tento obrazok som nazval "sen enigmakov "

Video profily :
Vsetky Coolstream prijimace sa hrdia kvalitou obrazu . O kvalite obrazu mozno hovorit ako o subjektivnom parametre. Kazdemu sa paci nieco ine. Ostatne ulohou procesora a video postprocesingu je oklamat uzivatela. Oklamat v tom zmysle, ze sice sleduje komprimovany obraz ale ma si namyslat, ze to co vidi je original.
Coolstreamu sa v tomto ohlade dari . A to tak ze vela. Pre spracovanie obrazu pouziva dva profily postprocessingu. Jeden profil je pre SD programy - mierne zmensena ostrost a deblocking nastaveny ako automat- v zavislosti na bitrate realne sledovaneho programu- ziadny staticky parameter! Druhy profil je pre HD programy - zvyraznenie ostrych hran a deblocking na najnizsej moznej urovni . To vsetko sposobi , ze obraz je krasny ako na SD , tak aj na HD programoch , pricom pri SD programoch s vyssim bitrate len tazko spoznate, ze sledujete SD . Prijimac patri do vyssej cenovej kategorii a tak panely (TV) s uhloprieckou nad 100cm su pren najvhodnejsie. Uzivat si detaily pri HD budete tak nie len vy, ale aj Vas panel. Farebne podanie je pri tom neutralne, nehrozi zvyzarnovanie cervenej alebo modrej. Vsetko prirodzene zavisi aj od vysielatela progrmau a nastavenia TV (panelu) .
Audio :
Parameter, na ktory sa casto pri sat. prijimacoch zabuda, je aj audio . Audio rovnako nezaostava za videom . Je bez skreslenia, bez zbytocneho zvyraznovania nizkych ,alebo vysokych tonov, pricom dobre spracovany audio subor dokaze prehrat aj s jednoznacnou lokalizaciou v priestore. Kedze prijimac dokaze prehrat vsetky bezne pouzivane kodeky, ani audiofilovia nebudu urazeny a svoje diela si mozu vychutnat aj s prepojenim SPDIF na znackovych receiveroch. Vzdusnost a priestor ostava zachovana . Je az zaujimave, ze tejto casti vyrobca vobec venoval taku pozornost.
Na dnes uz stacilo , pokracovanie na buduce .