Odpoledne telefon od klientky.
Paní: Pane ….. opět nám nehraje satelit.Je to stejné jak minule .Na televizi píše není signál.
Já: OK opět někdo předělal na ovladači tv zdroj vstupu.To vám opět píše analog,že nemáte signál. Musíte to opět přednastavit na tv,jak minule na HDMI1.
Paní: A jak to uděláme předám vám syna.Syn už to tu řeší hodinu.On tomu rozumí, má také satelit doma.
Já: Ok Prosím vezměte si DO od televize.Někde na hoře vedle tlačítka vyp. Bude tlačítko pro výběr zdroje vstupu.Nevím jakou máte tv, už si to nepamatuji.Každá tv (výrobce)má tlačítko pro výběr zdroje vstupu pojmenované jinak .Převážně se jedná o název INPUT,SOURCE,TV/AV atd.
Syn:Nic takového tu nevidím.OK budu zkoušet, pokud se nám to nepodaří mohl bych zavolat. Dojel by jste to opravit?
Já:OK
Cirka po 30 minutách telefon,že se jim to podařilo nalézt. Vyzkoušeli HDMI 1,2,3 pomačkali vše možné a bez výsledku stále není signál.Jestli tedy bych nedorazil na to kouknout.
Zjišťovat zda není signál na satelitním přijímači atd.,se mi s tak technicky vybavenou rodinou po tel.již nechtělo,abych neprotelefonoval půl víkendu.
Sedl jsem do auta a vydal se 5km do vzdálené obce.Paní mi otevřela dveře a do ruky strčila ovladač od TV. Ať se nelekám,že jich tam je více.Při vstupu do obývacího pokoje 5 lidí skákalo kolem TV. Když jsem se blížil k TV padli mi oči na satelitní přijímač na kterém svítili hodiny.(Nevěnoval jsem tomu zprvu pozornost).Překontroloval jsem zdroj vstupu.Opravdu byl na HDMI 1.Už mě začínalo svítat.Vzal jsem ovladač od satelitu a zapnul přijímač.Vše naskočilo jak má.

V místnosti přítomní jen udiveně hleděli.Asi nechápali jak jsem to tak rychle rozchodil.Poznamenal jsem ,,když se chcete dívat na satelit je zapotřebí si jej nejdříve zapnout,,.Paní jen poznamenala já vždy vypnu TV a druhý den,když to zapnu, tak to hned hraje.Závěrem jsme dospěli k vyřešení záhady.Paní má na prázdninách vnuka a ten bude asi techničtější typ. Vypnul přijímač do STANDBY. Popřál jsem hezký den a ujížděl k domovu.

Přístupové karty  SkyLink 0D96 , FreeSat 0D97
 Přístupové karty  SkyLink 0D96 , FreeSat 0D97