Chladenie

Diskuze o přijímači Clarke-Tech ET9000 HD , Xtrend ET9x00

Moderátoři: gorick, matchboxx, clasicrock

vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Chladenie

Příspěvek od vikino »

Vyriesil som chladenie: Pod HDD dam fan 60x60X10, 12V, kabliky vytiahnem von z boxu a pripojim na externu usb nabijacku z MT HTC. Nechcem to pripajat a skusat hocikde v boxe, takto je to najbezpecnejsie a nehrozi poskodenie boxu a strata zaruky.

Octagon SF8008 4k twin, oATV 7.1, Egami 10.1.
vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.

Re: Chladenie

Příspěvek od vikino »

Ventilator dnes dorazil, tak som ho nainstaloval pod HDD a pripojil na nabijacku od HTC mimo boxu.

AIREN FAN RedWings60 (60x60x10mm, 17,5dBA)

TECHNICAL DATA:

Dimension: 60x60x10mm
Fan Speed: 3500 +- 10% RPM
Rated Voltage: 12V DC
Bearing: Enhaced FDB
Noise Level: 17,5dB/A

Je uplne tichy a pri pustenej TV s minimalnym zvukom ho nepocut.
Kryt nad zdrojom je chladny, nad CPU vlazny, teply len nad tunermi(tak daleko nedofukne), tak ako na Azboxe bez fanu, takze svoj ucel splna.

Ladys1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ladys1 »

Tak já jsem tam dal 128G SSD disk a mám po problémech a navíc okamžité reakce na start nahrávání, stop, přetáčení, timeshift atd.
Je to tichý, žere 1W, takže zdroj je zhruba o 10Watů odlehčen (a hřeje tedy také méně). Pro zajímavost přikládám dva termovizní snímky celé desky.

http://rapidshare.com/files/450824350/T ... 000_3D.jpg
http://rapidshare.com/files/450824351/T ... T-9000.jpg

Jak je vidno SSD disk je studený a kritické místa jsem označil hodnotami teplot. Průběh teplot je hezky patrný na 3D projekci.
Poznámka: chladiče jsem natřel co šlo lihovou černou fixou, jednak kvůli emisivitě při měření teplot radiometrickou metodou a jednak černá lépe vyzařuje teplo. Bohužel jsem takto neupravil krabičky tunerů, takže měření v této oblasti je zatížené chybou, (nechtělo se mi čarovat s emisivitou), ale teplota je zhruba stejná jako teplota tištěného spoje těsně u krabičky tuneru.
Edit: Tak jsem si ještě "pohrál" s emisivitou a tím upřesnil naměřené teploty. Chladič procesoru má asi 55st. pouzdro nepřesáhne 65st, což je dobré (to jsem dosáhl na VU+Duo až po nalepení přídavných chladících kostiček). Tuner (teplota krabičky) nepřesahuje 60st.
Nejkritičtější místo na snímku dosahuje až teplot 80st na pouzdru tranzistoru (stabilizátoru, či diody, nezkoumal jsem). Bohužel tato součástka je jenom opřena o tenký chladič (a ještě k tomu šikmo), takže její chlazení je sporadické. Zrovna tak nechápu neosazený chladič kousek vedle (proč tam vlastně je). Řekl bych, že zdroj oproti VU+duo je poněkud "zbastlený", ale svoji fci snad bude plnit z dlouhodobého hlediska dobře. Elektrolyt. kondenzátory jsou jeden filtrační ve zdroji na 105st, jinak ostatní (snad jsem to dobře přečetl) na 90st. EL. kondenzátory na základnové desce jsou běžné a to na 85st. Zmiňuji se o tom právě z důvodu, že právě tyto součástky (jejich vyschnutím) dochází, nebo časem může dojít k poruše fce zařízení (každý opravář by o tom mohl vyprávět)
Naposledy upravil(a) Ladys1 dne 04 bře 2011, 23:42, celkem upraveno 1 x.

vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od vikino »

Takze co z toho vyplyva? Jednoznacne chladit aktivnym chladenim, pokial chce clovek, aby mu to par rokov vydrzalo bez zavad. Mam pravdu?

Ladys1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ladys1 »

Osobně já tím, že mám SSD disk a dobastlený chladiče na těch dvou tranzistorech co měly teplotu skoro až 80st, tak větrák dávat nebudu. Vzduch v zavřený krabici u mě nepřesáhne 40-45st, což by specielně elytům nemělo vadit.
Kdybych tam měl normální velký (třeba 1T) disk asi bych pod něj větrák raději dal, nadarmo tam asi na něj není místo.

danmark
Nováček
Nováček

Příspěvek od danmark »

Dnes mi dorazí větráček taky.Jen pro pořádek napiš mi Vikino prosím jestli přijde namontovat tak aby sál z venku a foukal dovnitř nebo obráceně?A kdysi tady byla zmínka o přehazování kablíků.Platí to pořád nebo přijde zapojit tak jak je z výroby?Díky

Clarke.Tech ET9000 HD+Samsung LE46B651+1TB Samsung Spinpoint
vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od vikino »

Myslim ze je dobre ked nasava vzduch zvonka a fuka odspodu na HDD, vzduch sa tak rozptyli a fuka aj na zdroj a CPU, ciastocne aj na tuneri. Zapojenie perfektne popisal dym1 tu: viewtopic.php?f=290&t=7137

jirka106
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Vetracik

Příspěvek od jirka106 »

Ahoj,kluci mám takový dotaz kam umístit /nekamenujte mě / složku FAncontrol jestli do okna kde je jednička nebo dvojka a nebo je to jedno?Začátečnickej dotaz já vím,ale líná huba.....
Fan.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Clarke -Tech ET9000 HD ,OpenPli- 4.0 _Beta - Plazma TV LG 50PK9505
dym1 Slovakia
V.I.P.
V.I.P.
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 43 poděkování

Re: Vetracik

Příspěvek od dym1 »

Do dvojky.Ale malo by to byt jedno.Ja pouzivam dcc alebo rcc http://www.forum.satdigitalne.cz/viewto ... 223&t=4797.

DM 900 UHD, SSD Kingston 240GB. Xtrend ET8000, SSD Kingston 240GB, Parabola Maximum E-85.
vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od vikino »

Dnes som nahodil BH 1.4.3, prisposobil svojim potrebam, upgradoval ovladace, nakoniec som chcel plugin FanSetup, no neda sa spustit - green screen. Vyskusal som stiahnut aj ten druhy plugin Fancontrol2, no ani ten sa mi nepodarilo nastavit. Takze BH ano, ale bez chladenia...

streethawk
Nováček
Nováček

Příspěvek od streethawk »

Nazdar borci, zajtra chcem kúpiť ten dodatočný ventilátor, ten typ nieje problem, len ma zaujima, preco tu niekto pisal, ze treba zlty kablik odcvaknut, resp. nezapajat, ked ten je na regulaciu otacok a v pripade, ze to clovek pripaja na konektor dosky prijimaca, tak je mozne ze ta utilita FanControl to bude niekedy vediet ovladat, alebo???

"vikino": Ty si preco pouzil externy zdroj na ten vetrak? Podla mna by nemal byt problem z pouzitim toho konektora na doske, alebo? Ved na to tam je...

Mimochodom, volal som tomu predajcovi a povedal som mu co mam za problem (ta uvolnena skrutka vo vnutri boxu, zrejme skrutka), jeho odpoved bola pre mna potesujuca, mozem to kludne otvorit a vybrat, mal rovnaky nazor ako ja a udajne to nieje ziadny problem, ved do toho boxu sa da normalne vkladat HDD a vtedy treba box tak ci tak otvorit, takze pohoda, zajtra idem na to...vyberiem skrutku, alebo co to tam bude a osadim HDD + ventilator...

Mne sa inak zda tych tvojich viac ako 3000ot/min docela dost, co Ty na to? Rozmyslal som kolko otackovy kupim, ale zatial niesom rozhodnuty...

Caffte... :89:

Xtrend ET-10000 (3 x DVB-S2 tuner + DVB-T2/C), OpenPLI, parabola Gibertini 105cm, LNB Inverto Unicable, motor DG240, Seagate 3TB, TV Panasonic 55st60E, BD Player Panasonic BD500
vikino Ukraine
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od vikino »

Preto treba zlty odcvaknut, lebo ten konektor pri HDD na pripojenie ventilatora je dvojpinovy.
Ten externy zdroj pre fan som pouzil zo zaciatku, ked som este nevedel jednu dolezitu skutocnost a to, ze ked som meral na tom dvojpinovom konektore napatie, tak tam ziadne nebolo, nevedel som ze tam to napatia zapina az ten plugin fan setup...
Inak ten fan setup plugin nefunguje v img BH a Sifteam...

kazykool
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazykool »

vikino píše:Ventilator dnes dorazil, tak som ho nainstaloval pod HDD a pripojil na nabijacku od HTC mimo boxu.

AIREN FAN RedWings60 (60x60x10mm, 17,5dBA)

TECHNICAL DATA:

Dimension: 60x60x10mm
Fan Speed: 3500 +- 10% RPM
Rated Voltage: 12V DC
Bearing: Enhaced FDB
Noise Level: 17,5dB/A

Je uplne tichy a pri pustenej TV s minimalnym zvukom ho nepocut.
Kryt nad zdrojom je chladny, nad CPU vlazny, teply len nad tunermi(tak daleko nedofukne), tak ako na Azboxe bez fanu, takze svoj ucel splna.
Kde sa dá taký ventilátor kupiť, ale nie na 12 v ,ale na 5v. 12v už mám,potrebujem 5 v aby som to moholrovno napojiť do receviera.

dym1 Slovakia
V.I.P.
V.I.P.
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 43 poděkování

Příspěvek od dym1 »

Ja tam mam tiez 12V (Airen RedWings 60) a takto zapojeny viewtopic.php?f=290&t=7137.
Ked das 5V bude hlucny.

DM 900 UHD, SSD Kingston 240GB. Xtrend ET8000, SSD Kingston 240GB, Parabola Maximum E-85.
kazykool
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazykool »

dym1 píše:Ja tam mam tiez 12V (Airen RedWings 60) a takto zapojeny viewtopic.php?f=290&t=7137.
Ked das 5V bude hlucny.
Ok,ale na tomto obrazku je napisany 5 v na konektore nie 12v...
viewtopic.php?f=285&t=7288

Odpovědět

Zpět na „Clarke-Tech ET9000 HD , Xtrend ET9x00 Diskuze“