JirkaB2 píše: Právě že programátora dělám už několik let a vím o čem to je, několikrát už jsem přebíral SW po někom co to špatně navrhnul na začátku a pozdější oberlování dá někdy zabrat víc, než když se začne znovu nanovo. Neprogramuji ale celé aplikace, max nějaké skripty. Dělam v automatizaci procesů a s odlaďováním a zapracováním připomínek mám dost zkušeností, ale to už jsem mimo tuto diskusi...
A dělals někdy software v týmu - to je totiž něco úpně jiného: každý člověk má svoji obast které se věnuje a jeho činnost musí být koordinována s ostatními - což je v týmu asi to úplně nejtěžši . Děláš na "tom svém" a abys to vše dostal do hlavy, tak tě podrobnosti jiných kolegů nemůžou do detailů zajímat - to by tě brzdilo. Pak musí být někdo kdo to řídí a logicky zastřešuje. ale ten všechny podrobnosti taky nezná - prostě ani nemůže. A při takovémto stylu vývoje sw se oprostě stane, že někdo udělá změnu, která se v "jeho" častí jinak chybově neprojevuje, ale projeví se efektem "někde jinde".
Pokud jsem si všiml, tak největší výskyt "znovuobjevených" chyb se projeví, vždy po změna driverů, a tady se nelze čemu divit, změní se totiž ta nejnižší vrsta od které se musí všichni odpíchnout a problémy se prostě objeví.
A co se týká těch buglistů, pokud dělají cca 3 překlady denně, tak k nim nic takového ani udělat nemůžou. Je jasné, že by to mělo být pro všechny veřejné beta fw. Mohlo by to být i na netu a dělat u toho fajky co je opraveno a připadně i čemu se teď někdo věnuje.
Věřím tomu, že něco takového mají, ale jen interně - proč veřejně ventilovat v čem všem je problém. Oni chtějí taky prodávat a můžu ti říct, že tlak obchodníků je někdy dost nepříjemný a dokáže vývoj sw dost zahustit.
Vím o čem mluvím (píšu) , nás je ve firmě 11 programátorů, máme přes 7000 objektů a pracujeme nad 600 db tabulkama , vyvíjíme to více než 10 let, a k bezchybnosti se nemáme šanci dostat. Je to tím, že každý rok to té aplikace zpracujeme desítky, možná i stovky zákazníckých úprav a do toho všeho se musí ještě udržovat platná legislativa a obchodníci chtějí taky nějaké "novinky", aby se to dobře prodávalo. Nevím sice , jak to v opensatu přesně funguje, ani kolik lidí vyvíjí ten fw, ale vím že vývoj v týmu má prostě svá specifika a proto se opakujícím chybá nedivím, můžou mít totiž pokaždé jinou příčinu.