Mám nový AZ HD - čo s tým ?
Moderátoři: monkus, gorick, schmegea
-
- Nováček
Re: Mám nový AZ HD - čo s tým ?
Statickou IP mám samozřejmě na routru.. Jak ale zabezpečit AZ a dostat se z netu do mojí domácí sitě? Už jsem něco vygooglil, ale zatím z toho moc chytrý nejsem.
AZBOX HD Premium, interní HDD 1TB Seagate Pipeline, externí HDD 1 TB Verbatim, Skylink
- visper
- Odborník
- Dostal poděkování: 1 poděkování
Musíš napřed na routeru zapsat cestu, tzn. aby všechny požadavky zvenku na přenos ftp směroval na adresu Azboxu. Defaultně router všechny požadavky zahazuje. Podobně to musíš povolit na jeho firewallu. A jak si zabezpečíš Azbox záleží na osobní odvaze každého soudruha.puma1234 píše:Statickou IP mám samozřejmě na routru.. Jak ale zabezpečit AZ a dostat se z netu do mojí domácí sitě? Už jsem něco vygooglil, ale zatím z toho moc chytrý nejsem.

Azbox Premium--- Enigma 2---Seagate Pipeline 500GB---motor SG2100
-
- Nováček
Na routry nastavis NAT , tzv virtual server, kde povolis pristup na konkretnu adresu a konkretny port vo vnutornej sieti
napr:
Port Range Local IP
20:21 192.168.1.12 - FTP Server (20:21)
23 192.168.1.12 - TELNET Server (23)
atd....
napr:
Port Range Local IP
atd....
- 0ctopus
- Nováček
Včera som mu radil to isté, prešiel deň, a stále to nezvládol. Mal by naštudovať nejaké základy, ak máte nejaký dobrý link, kde to nájsť, pošlite mu to, inak to budeme riešiť do nekonečna.Zakoold píše:Na routry nastavis NAT...
(základy sú IP adresy, maska, porty, NAT/port forwarding)
Čo sa týka NAT-u, na webe nájdeš detailný popis, ako to urobiť pre tvôj router, klikni na
www.PortForward.com.
0ctopus
----------------------------------------------
azbox HD Premium, Toshiba HDD 2,5", fw: 0.9.x, HDMI->TV, NAS
dm 500, dm 7000, dm 7025, ...
-
- Nováček
Přesně toto jsem potřeboval vědět.. Díky všem za snahu pomoct.Zakoold píše:Na routry nastavis NAT , tzv virtual server, kde povolis pristup na konkretnu adresu a konkretny port vo vnutornej sieti
napr:
Port Range Local IP
atd....
AZBOX HD Premium, interní HDD 1TB Seagate Pipeline, externí HDD 1 TB Verbatim, Skylink
-
- Mírně pokročilý
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak me zajima, jak to obsluhovat nejak jednoduse, treba pres telnet nebo pres rozhrani weboveho prohlizece (bez instalace jakehokoliv softu na PC).monkus píše: ... pripadne ti zacne na dialku prepinat programy
...
Prosim te pokud to neni tajne, muzes prozradit, kde lze najit protokol, ktery pouzivas pro tvorbu web interface plugin viz viewtopic.php?f=160&t=3744
Napr. pro VDR existuje tzv. SVDRP (Simple VDR Protokoll) viz http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/SVDRP.
Dekuji
-
- Nováček
zdravim,
sledujem toto forum uz dlhsiu dobu a podarilo sa mi vdaka nemu zuzit moj vyber noveho HD prijimaca na 2 typy a to bud Azbox HD Premium alebo Dreambox 800.
Chcem sa vas vsetkych opytat ako to vyzera teraz so spolahlivostou Azboxu. Ide mi hlavne o spolahlive citanie Skylink karty a jej zdielanie medzi SD nelinuxovym prijimacom. Ako to vyzera teraz so spolupracou s diseq prepinacmi a sekanim a samovolnym restartovanim boxu?
Odporucate tento azbox pre moje poziadavky alebo radsej ist do Dreamboxu 800 (nie klon), kde tiez nie je vsetko koser?
Ja viem, su to mozno otazky ktore su tu bezne, ale v desnej dobe kedy ani dreambox nie je to co byval je tazko sa roznodnut pre spolahlivy HD prijimac.
Dakujem vam za kazdu radu a poznatok ohladom tohto prijimaca.
sledujem toto forum uz dlhsiu dobu a podarilo sa mi vdaka nemu zuzit moj vyber noveho HD prijimaca na 2 typy a to bud Azbox HD Premium alebo Dreambox 800.
Chcem sa vas vsetkych opytat ako to vyzera teraz so spolahlivostou Azboxu. Ide mi hlavne o spolahlive citanie Skylink karty a jej zdielanie medzi SD nelinuxovym prijimacom. Ako to vyzera teraz so spolupracou s diseq prepinacmi a sekanim a samovolnym restartovanim boxu?
Odporucate tento azbox pre moje poziadavky alebo radsej ist do Dreamboxu 800 (nie klon), kde tiez nie je vsetko koser?
Ja viem, su to mozno otazky ktore su tu bezne, ale v desnej dobe kedy ani dreambox nie je to co byval je tazko sa roznodnut pre spolahlivy HD prijimac.
Dakujem vam za kazdu radu a poznatok ohladom tohto prijimaca.
-
monkus
- V.I.P.
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
nerozumiem otazke.zbyneksk píše:Aha, tak me zajima, jak to obsluhovat nejak jednoduse, treba pres telnet nebo pres rozhrani weboveho prohlizece (bez instalace jakehokoliv softu na PC).monkus píše: ... pripadne ti zacne na dialku prepinat programy
...
Prosim te pokud to neni tajne, muzes prozradit, kde lze najit protokol, ktery pouzivas pro tvorbu web interface plugin viz viewtopic.php?f=160&t=3744
Napr. pro VDR existuje tzv. SVDRP (Simple VDR Protokoll) viz http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/SVDRP.
Dekuji
koli bezpecnosti, doporucujem pustit do internetu len SSH, maximalne HTTPD protokol, cez ktory fici web interface plugin. TELNET a FTP su insecure, lokalne ich pouzivajte v ramci vasej siete, ale do internetu s nimi nelezte.
dreambox dm-800 hd se, dm-525 hd
-
- Mírně pokročilý
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
No zajimalo by mne jak pres telnet (ne pres web rozhrani) zmenil kanal a spustim a posleze zastavim napr. nahravani?monkus píše:nerozumiem otazke.zbyneksk píše:Aha, tak me zajima, jak to obsluhovat nejak jednoduse, treba pres telnet nebo pres rozhrani weboveho prohlizece (bez instalace jakehokoliv softu na PC).monkus píše: ... pripadne ti zacne na dialku prepinat programy
...
Dekuji
koli bezpecnosti, doporucujem pustit do internetu len SSH, maximalne HTTPD protokol, cez ktory fici web interface plugin. TELNET a FTP su insecure, lokalne ich pouzivajte v ramci vasej siete, ale do internetu s nimi nelezte.
Pokud mam linux gw kde nemam X-ka, na co taky, tak web interface nepouziju.
Tzn. ptam se, zda nekde existuje seznam prikazu ci detailni popis protokolu, ktery je pouzity napr. i pro web interface plugin.
Napr. pro VDR (http://www.tvdr.de) existuje tzv. SVDRP (Simple VDR Protokoll) viz http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/SVDRP.
Ten protokol je vyuzivan dale napr. pro http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/Vdradmin_AM ale jednotlive prikazy lze rovnez pouzivat samostatne.
Pomoci SVDRP (nebo Vdradmin) pak lze na dalku ovladat VDR, obdobne bych to chtel pro AzBox HD.
Predpokladam, ze kdyz jsi tvoril web interface plugin, musel jsi pouzit nejaky protokol anebo jsi musel vyjit z nejakych informaci.
Napr. Vdr remote viz http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/Vdr_remote pouziva SVDRP protokol.
Takze se ptam, prosim te jaky protokol vyuziva web interface plugin a kde najdu jeho popis.
Nevim, jak jinak to popsat, doufam, ze je to uz trosku srozumitelnejsi.
-
monkus
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
toto je LINUX STB, takze na veskere ovladanie sa pouzivaju linuxove binarky (ziadne protokoly). je jedno, ci cez TELNET / SSH / WEB. ak pride nejaky xyz a vymysli posielanie tych istych prikazov telepaticky, tak to bude fungovat presne rovnako.
ak to chces ovladat inak, iniciative sa medze nekladu, mozes naprogramovat.
vsetky linuxove prikazy urcite nikde popisane nie su, ale google je tvoj kamarat. ostatne, azhd spesificke binarky su bud spomenute na foru, alebo nie su opisane a su pre tych, ktory tomu rozumeju a nemozu nic pokazit (resp. pokazene vedia opravit :-)
vsetky linuxove prikazy urcite nikde popisane nie su, ale google je tvoj kamarat. ostatne, azhd spesificke binarky su bud spomenute na foru, alebo nie su opisane a su pre tych, ktory tomu rozumeju a nemozu nic pokazit (resp. pokazene vedia opravit :-)
- 0ctopus
- Nováček
Skús kontaktovať ľudí, čo napísali web interface a podobné programy. Viď sekciu Pluginy. Nepíš im ale, že TY chceš a TY potrebuješ, ale napíš im, že rád pomôžeš a máš aj vlastné nápady. Bude to prechodnejšie. Samozrejme pomôže ti aj tvoj kamarát - google.monkus píše:... ak to chces ovladat inak, iniciative sa medze nekladu, mozes naprogramovat...
0ctopus
-
- Nováček
Nevim, jestli to takhle bylo srozumitelne - takze pro ty, co s tim nedelaji porad: ovladani vseho v AzBoxu je mozne spoustenim binarek (programu) a skriptu v command line. Ne vsechno je zdokumentovano, ale popis tech beznych veci uz probehl i tady na foru. Pokud chces ovladat box vzdalene, tak se bud muzes pripojit pres telnet/ssh a spoustet primo ty binarky, nebo napr. udelat webove rozhrani (jiz existuje), ktere ve finale vola taky ty stejne binarky.monkus píše:toto je LINUX STB, takze na veskere ovladanie sa pouzivaju linuxove binarky (ziadne protokoly). je jedno, ci cez TELNET / SSH / WEB. ak pride nejaky xyz a vymysli posielanie tych istych prikazov telepaticky, tak to bude fungovat presne rovnako.
Pro implementaci svdrp by bylo potreba napsat programek, ktery implementuje tcp server a prevadi VDR prikazy na spousteni binarek. Tim by na azboxu pribyl novy tcp port pro napojeni. Zkus popsat, jak by to slo vyuzit. Pokud by to bylo uzitecne, tak bych se do toho s tebou i pustil...
AzBox HD Elite E2 RSI 1.6, DVB-S2 + DVB-T, motor SG-2100 USALS
-
monkus
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
mna by hlavne zaujimala pridana hodnota.
- shibal
- Mazák
máš štěstí, že nejsi v ČR, to bys musel spěchat, protože daň s přiodané hodnoty se u nás od 2010 zvedá, tak aby se ti to neprodražilo. 

AZBoxHD Premium (fw4890),interní HDD:SAMSUNG SpinPoint EcoGreenF2 500GB
SkylinkStandard,newcs+mgcamd+(#multicas), ToroidT90(28.2+23.5+19.2+13+9+5+1W),LNB:GI-202+Edision SL-5
TV:Panasonic P37X10Y, Hi-fi:SONY MHC-S7AV, DVD:Ferguson D-880HX
SkylinkStandard,newcs+mgcamd+(#multicas), ToroidT90(28.2+23.5+19.2+13+9+5+1W),LNB:GI-202+Edision SL-5
TV:Panasonic P37X10Y, Hi-fi:SONY MHC-S7AV, DVD:Ferguson D-880HX
-
monkus
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
mna sucastny slovensky janosik - dr. fico zdiera dostatocne aj bez vdr :-)